tiistai 12. marraskuuta 2013

Vauvaihmisiä



Tilasin eilen Vauva-lehden. 

Ostin Huutiksesta odotusmekon.

Ei kannata vielä revetä liitoksistaan, tämä ei ole sitä miltä kuulostaa ja kaikkeen on ihan järkevä selitys (eikä se ole uusi vauva). No joo, paitsi ehkä siihen Vauva-lehteen.


Kohta kuuluu taas pienten jalkojen tepsutusta

En ole koskaan kokenut olevani nk. vauvaihminen. Ei ollut vauvakuumetta. Vauvavuosi ei tuntunut onnen täyttymykseltä. Vauvat olivat irrationaalisia, kuolaisia ja holtittomia, eikä niistä ikinä tiennyt, mitä ne halusivat. Ikinä en oikein ymmärtänyt sitä kuuluisaa vauvantuoksuakaan (haistelin kuulemma vain väärästä päästä..)

Mutta sitten syntyi Ihmevauva. Ihmevauva ei oikeastaan ole sen ihmeellisempi kuin mikään muukaan vauva; irrationaalinen, kuolaava ja holtiton on sekin. Ihmevauvan erottaa muista vauvoista se, että kaiken todennäköisyyden mukaan tähän taloon ei tule enää muita vauvoja. Haikeuden ja luopumisen määrä on nostalgikolle kohtuuton. En oikeastaan lainkaan odota, että se tuosta kasvaa. En halua, että siitä tulee iso. Vauvassa on paljon hyviä puolia: se ei sano periaatteesta ei joka asiaan, se ei pääse karkuun, se ei näytä perin juurin kyllästyneeltä jorinoihisi, se ei kärtä rusinoita ruokapöydässä ja suutu, kun unohtuivat kauppaan. Vauva vaan hymyilee, näyttää suloiselta ja tuhisee unissaan.

Osansa luopumisen tuskassa lienee myös Ihmevauvan toisen lapsen taakalla. Kun ei ehdi istua sohvalla vauvan vieressä odottamassa, että se oppisi jonkun hienon tempun tai sanoisi jotain harvinaisen älykästä,  saattaa jäädä huomaamatta, kuinka se kasvaa ohi vauvuudesta. Olen melko lailla alistunut siihen, etten tule huomaamaan, kun Ihmevauva oppii kävelemään. Ei siksi, etten olisi paikalla, mutta en vain näe sitä, kun "vastahan se syntyi!" Sehän on ihan pieni vielä!"

Tuntui siltä, että tuli viimeinen mahdollisuus fiilistellä tätä vauva-asiaa, kun siihen on vielä jotain kosketuspintaa. Olisi se tietysti onnistunut ilman lehteäkin. (Mutta tuli myös erittäin hyvä tarjous, myönnetään, ja kaipaan aivotonta luettavaa, ihmisläheisyyttä, joka ei ole sosiaalipornoa eikä tositeeveetä). 

Mama-malliston mekko taas kotiutuu yksinkertaisesti kietaisumallisen kaula-aukkonsa vuoksi. Neljän imetyspaitaa huutavat lisää variaatiota kaverikseen. On vauva-ajan ohikiitävyydessä jotain hyvääkin: pääntien ulottuvuudet eivät enää ole tärkein asia päällepantavaa valittaessa. 

Vaikka kuinka sydäntä pakottaa, niin tiedän kyllä, että maailmaa varten ne lapset tehdään. Onneksi ne tuhisevat isompinakin.





4 kommenttia:

  1. Melkein jo odotin vauvauutisia, mutta ymmärrän fiiliksiä kyllä oikein hyvin. Vaikka itse en oikein kykene kohtuuteen, ehkä seuraavaksi saadaan lainavauvoja tai jotain.

    VastaaPoista