maanantai 4. marraskuuta 2013

Väärin juhlittu


Pyhäinpäivän viikonloppu takana. Yksi niistä juhlista, kun moni kiskoo ihmeissään kaupan ovea, kun ei muista, että tällainenkin juhla on vielä kalenterissa kaupan vapaita aukioloaikoja torpedoimassa.

Tämä on myös erittäin otollista aikaa juhlia väärin. Elintilasta taistelevat kalenterissa seisovan pyhäinpäivän lisäksi angloamerikkalinen Halloween ja vanha suomalainen kekri-juhla, jonka perinnettä on edellämainittujen imussa yritetty elvyttää. Halloween ja pyhäinpäivä  ovat luonteeltaan kiusallisen erilaiset juhlat, vaikka samaa alkuperää ovatkin. Kauhua karnevalisoiva Halloween tuntuu tallovan hartaan ja hiljaisen pyhäinpäivän varpaille. 

Halloween on kieltämättä tunkeutunut ryminällä suomalaiseenkin juhlakattaukseen. Se on helppo ymmärtää, koska kuvasto on amerikkalaisesta populaarikulttuurista niin tuttua, ja juhlapäivän paikkakin valmiina. Tai ainakin melkein – krääsästä, kaupallisuudesta ja liiallisesta räyhähengestä syytettyä Halloweenia on helppo juhlia paitsi väärin, myös vääränä päivänä. Siinä missä pyhäinpäivä on Suomessa virallisesti liikkuva juhlapyhä, Halloween ei sitä ole. Arvostelijoiden mielestä naamiaiset on paras säästää oikealle päivälle, eikä vampyyrimaskissa kekkaloida sekä etu- että jälkikäteen. Varmaankin karnevalistisen luonteensa johdosta Halloween on ottanut tilaa myös sieltä, missä naamiaisille ja hassulle krääsälle on vankkumaton kannattajakunta: lasten keskuudessa. Vappu on vakiintunutta koulujen ja päiväkotien naamiaisjuhla-aikaa, mutta nykyään pukeutumisleikkejä harrastetaan myös syksyisin.

Jos joulun vääriä viettotapoja ei nyt oteta lukuun, niin seuraava erinomainen mahdollisuus vääränlaiseen juhlintaan koittaakin sitten helmi-maaliskuun vaihteessa. Lähes epäonnisesti kolmen viikon välein asettuvat ystävänpäivä ja kansainvälinen naistenpäivä. Suomalaisen kalenterin ystävänpäivä on jonkinlainen kotoutettu (ja arvostelijoiden mukaan samalla nuhjaantunut) versio angloamerikkalaisensta romanttisen rakkauden juhlasta. Kansainvälinen naisten päivä taas on suuremman luokan juhla toisessa ilmansuunnassa.  Täyttä selvyyttä ei ole, vietetäänkö molempia vain siksi, että saadut kukkalaitteet voitaisiin julkisesti kilpailuttaa sosiaalisessa mediassa.

En tiedä, onko väärin juhlittu, jos tuon 19.11. kotiin muutaman oluen ja paketin makkaraa. Ei siksi, että stereotypiana miehen tulisi niistä pitää, vaan siksi että tämän talon mies varmasti pitää. 19.11. nimittäin vietetään kansainvälistä miesten päivää. Yleisin tapa juhlia sitä vääriin taitaa olla se, että jätetään kokonaan juhlimatta.


PS Itsehän muistin pyhäinpäivän niinkin huonosti, että olin jo painamassa palautelomakkeen Lähetä-nappia Aamulehden jakeluhäiriöstä suivaantuneena. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti